CMS Demosite
Kommunikáció módjával kapcsolatos sztereotípiák

Hogyan beszélnek a nők/ffiak?

Mi erről az elterjedt vélekedés?


Az oldal hallgatói gyűjtéseket tartalmaz (a 2008 előtti órák tematikájához) és egyéni tapasztalatokat:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KF

A következő esetek, most sztereotípiákről szólnak.

A nők és a férfiak eléggé sztereotípan gondolkoznak egymásról. Gyakorta előfordul, hogy  a nők azt mondják, hogy a férfiak túl egyszerűen gondolkoznak. Sokszor ez tényleg így van. A férfiak tényleg szeretnek egy célt szem előtt tartani és azt, ha lehet minél egyszerűbben megoldani. Ez ugyanígy igaz a párkapcsolat terén is. Beszélgetés során gyakori probléma, hogy a férfi egy dologra koncentrál, a nő azonban több dolgot említ. Ebből kifolyólag  sokszor előfordul, hogy a férfi elfelejt számára nem olyan fontosnak vélt dolgokat. És ha valamire visszakérdez, a nő részéről gyakori visszajelzés, hogy ?Látom nem nagyon figyelsz rám!? Ez nem igaz, csak egy dologra koncentrált és azt próbálta meg minél jobban megoldani.

 A férfiak részéről pedig gyakori ítélet, hogy ?a nők több dologra is odafigyelnek, de egy dolgot sem képesek normálisan megcsinálni? Ezt én is tapasztaltam, mármint nem azt, hogy nem normálisan végzik al amit csinálnak, hanem tényleg több egymástól független dologra képesek odafigyelni. Nem hiába vezetik pl. ők a háztartást, mert egyszerre képesek mosni, főzni, takarítani és dolgozatot javítani. Ez egy nagyon lealacsonyító példa volt, de ugyanez az élet más területeire is igaz. A férfiak azért szokták a nőkre ezt mondani, mert gyakran előfordul, hogy a nő már annyi dologra figyel, hogy ezért felejt el néha dolgokat. Pl egy közös találkát a férfival, vagy emiatt késnek. Ez szintén vezethet problémákhoz.

Mindkét félnek el kell fogadnia, hogy a másik fél ilyen, és bizonyos fokig alkalmazkodni kell. Senkit nem lehet megváltoztatni, de egy bizonyos pontig lehet változtatni dolgokon és így elkerülhetőek felesleges viták.

---------

Nőkre gyakran mondják a férfiak, hogy nyávognak. Természetesen ez az esetek nagy többségére nem jellemző, csak a férfiak nagyon szeretnek itt egy-egy tipikus példán keresztül (pl.: Kelemen Anna) általánosítani a nőkre. Alapvetően azt kellene elfogadnunk, hogy mások vagyunk. Rossz példa. De alapvetően mások a kutyák és a macskák. A macskák nyávognak, a kutyák meg ugatnak, mert ilyen a természetük. Az emberek esetében is hasonló a helyzet. Alapvetően más természet, alapvetően ás beszédstílus. Persze vannak kivételek, de általában ez jellemző. Ezért én úgy gondolom, hogy ne bosszantson egy férfit az, hogy ha egy nő nyávog. Persze ne vigye túlzásba, de személy szerint ez engem nem zavar.

Másik oldalról pedig a nők gyakran mondják, hogy a férfi morog, meg duzzog, meg morog. És szintén ugyanarról azt esetről beszélünk, csak másik oldalról.PA

A vitában a nőé az utolsó szó.
Minden, amit a férfi ezután mond, már egy új vita kezdete.

Egy nő addig törődik a jövőjével, míg megházasodik.
A férfit nem foglalkoztatja a jövője, míg csak meg nem házasodik.

Egy nő abban a reményben megy hozzá egy férfihoz, hogy az megváltozik. De annak eszében sincs!
A férfi reménykedik, hogy a nő, akit elvett, nem változik. Micsoda tévedés...


LKT:

Ha a nő hazamegy egy nehéz nap után, és elmeséli, hogy milyen hülye volt a főnöke és egész nap fájt a feje, és még a barátnőjének is gondjai vannak, akkor a nő érzéseit fogadja megértően a férfi. Ne kezdje el nagy határozottsággal megoldani a nő problémáit!

Ha a nő kifejezi az érzéseit a férfi iránt, és megkérdezi, hogy "szeretsz?", akkor is legyen megértő és támogató, ne pedig "hát persze, feleségül vettelek, stb."

De ha a nő azt mondja, hogy "olyan szomjas vagyok", akkor ne azt válaszolja a férfi, hogy "megértelek, tudom milyen rossz az", hanem hozzon inni.

Ha a nő azt mondja, hogy "úgy félek ebben a nagy viharban", akkor ne azt válaszolja a férfi, hogy "igen tudom, számomra is félelmetesek ezek a nagy villámok és dörgések" hanem szorítsa magához, és mondja, hogy "vigyázok rád".

A férfi magában végiggondolja a dolgokat, és csak a végeredményt kommunikálja, míg a nő hangosan gondolkozik, és maga a kommunikáció folyamata (is) fontos számára, ami sokszor körkörös dolognak tűnik a férfiaknak.

A férfiakról azt tartják, hogy többet hazudnak. A valóság az, hogy a férfiak és a nők ugyanannyit hazudnak. Ezzel kapcsolatban kutatások is történtek, pl. kamerával rögzített kötetlen megbeszéléseket elemeztek.

Az egyik különbség az, hogy a nők sokkal jobbak a testbeszéd olvasásában, így gyakrabban leplezik le a férfiakat, mint fordítva. Ezért is alakulhatott ki az a nézet, hogy a férfiak hazudnak többet.

Nagy különbségek vannak abban is, hogy miről és mit hazudnak a férfiak és a nők. A nők elsősorban azért hazudnak, hogy a kapcsolataikat jobbá tegyék. Nem mondják el, hogy mit gondolnak a másikről, sőt, az ellenkezőjét mondják annak, amit gondolnak. Pl. "De jól áll ez a ruha rajtad."

A férfiak elsősorban azért hazudnak, hogy saját magukat jobb színben tüntessék fel. Letagadják, vagy az ellenkezőjét mondják, ha hibáztak. Esetleg nem létező dolgokat tüntetnek fel valóságosnak. De pl. ha egy nő megkérdez egy férfit: "Hogy áll rajtam ez a ruha?", akkor inkább nem válaszol, hümmög, vagy esetleg azt mondja, hogy "Érdekes ruha!", ahelyett, hogy hazudna.

-----

SzZS


Sok nő sokkal többet beszél, azaz részletesebben mesél, mint a fiúk, vagy ahogy azt a fiúk szeretnék. Minden kis apró részletre kitérnek 1 történet mesélése közben, ami hatással volt rájuk, vagy a történésre. A fiút pedig, akinek mesélik, lehet, hogy maga a történet érdekelné, de rengeteg számára érdektelen információt is kap, amitől unalmassá válik számára a történet. És ilyenkor néha a lányok megbántódnak.
_____________________
Sokszor előfordul, hogy csak úgy eszembe jut valami az utcán, v máshol, amin elmosolyodom, elkezdek nevetni. Vagy meglátok vmt, eszembe jut róla vm, és szintén elnevetem magam. Vagy vm hülyeséget valamiért rendkívül viccesnek találok, és röhögőgörcsöt kapok....:)
Érdekes, h sok fiú kérdezte már ilyenkor tőlem, hogy miért nevetem (őt) ki? Vagy csak nem értették, h miért nevetek, és megsértődtek. A lányok ált. ilyenkor, ha nem is nevetnek velem, de legalább nem néznek hülyének, + nem sértődnek meg.
_____________________

SzE
Kommunikáció
Nők: Megosztani a gondolataidat, érzéseidet valakivel.
Férfiak: Hagyni egy cetlit a hűtőn, hogy sörözni mentél a haverokkal.

----------

SzE

 A férfi számára a telefon egyszeru kommunikációs eszköz. Röviden beszél azokkal, akikkel fontos. A n? - miután két hétig a barátn?jénél nyaralt - hazaérve ugyn?t hívja fel és képes három órán át csevegni.

----------


HL

Az alábbiakban bátyám véleményét idézem (néhány kifejezés bekerülhet akár a férfi-női szótárba is):

?Kommunikáció férfiak s nők között.... hú. A férfi gondolkodás és beszéd egyszerű s lényegre törő. Nem tartalmaz hátsó gondolatokat. Amit akarunk megmondjuk egyszerűen vagy diplomatikus formában. Nos a női beszéd és gondolkodás az már egész más. Az ?igen? az jelenthet igent is meg nemet is. A ?talán? az az esetek nagy részében igent jelent. A ?nem? azt ált. a férfiak szeretik igennek értelmezni s néha igazuk is van. Az ?igen? legegyszerűbb kifejezési formája a nőknél az ?ahogy akarod?. Minden egyes mondat a nőknél tartalmaz hátsó gondolatok s ezért egyértelműnek veszik, hogy a férfiak sem azt mondják amiről beszélnek. A nő lelki állapotától függ a ?Hogy vagy szivem? értelmezése.

 1. Te tudod, hogy szarul vagyok de direkt cukkolni akarsz. S azért kérdezed.
 2. Atya világ ilyen rosszul nézek ki, hogy megkérdezed. Beteg leszek.
 3. Ne akarj velem jópofáskodni, hogy hogy vagy. A haverjaiddal beszélj így, ne velem.
 4. Új frizurám van mert a fodrásznál voltam - nem szólsz rá semmit. Ahelyett ilyen hülyeségeket kérdezel.
 5. stb.

A végtelenségig folytathatnám. ?Köszönöm jól? válasz pedig aztán mindent takarhat.

Martinával (a felesége) gyakran éppen emiatt nagyon nehezen kommunikálunk. Számomra a női gondolkodás megfejthetetlen. Martina számára az egyenes hátsó gondolatok nélküli beszéd s ?sorok közti olvasás? hiánya primitív és elképzelhetetlen.

Ha két férfi beszélget és nevet egymás gondolatain akkor valószínű, hogy kellemes ismerősök. Ha két nő csinálja ugyanezt attól még nagyon utálhatják egymást s csak arra várnak, hogy egy harmadik valakinek elmondhassák milyen liba a másik.?

 


 

A férfiak és a nők kommunikációjában fellépő zavarok a mindennapjaink részévé váltak, nincs olyan párkapcsolat, amelyben ne merülnének fel előbb-utóbb ilyesfajta problémák.

Mi, nők? szeretünk többet beszélni és legtöbbször közvetett formában, mögöttes üzenettel közöljük mondandónkat. A ?járjon a szám kényszer? teljesen általános, ha barátnőinkkel találkozunk. A beszélgetéstéma pedig az esetek többségében a párkapcsolat, a lelki problémák, stb. Érdekes, hogy a nők úgy gondolják, hogy a folyamatos kérdezgetés bizonyítja, figyelnek a beszélőre. Egy-egy megoldhatatlannak tűnő párkapcsolati probléma elmesélése közben a nő rengeteg tanácsot kap a barátnőitől, amelyekre valójában semmi szüksége nincs, hiszen saját monológja alatt rádöbben a helyes megoldásra.

A fériak többnyire közvetlen módon (kivéve a szexualitás) kommunikálnak, nem bocsátkoznak ?haszontalan?, hosszabb monológokba. Egyszerűen közlik, amit gondolnak. Persze, mi nők? saját magunkból kiindulva hajlamosak vagyunk túlkombinálni a dolgokat, és egy ártatlan megjegyzésből hatalmas veszekedést tudunk kialakítani. Sok esetben már azon is felkapjuk a vizet, ha élménybeszámolónk alatt a férfi csak hümmög, de nem kérdez? Ebből ugyanis arra következtetünk, hogy nem figyel.

Ilyen, és ehhez hasonló okokból rengeteg a férfiak és a nők közötti kommunikációs konfliktus.

--------

KN

beszélgetés  (a nők a ffiakról:)

Amikor a nők a barátaikkal találkoznak, illő módon beszélnek a dolgokról. A férfiak sosem beszélnek a dolgokról illő módon. A nők szerint a férfiak azért járnak össze a kocsmába, hogy sportról szexről és kocsikról beszéljenek. Igazából a férfiak egy nagy semmiről beszélgetnek. A férfiak csak isznak és vigyorognak egymásra, ha egyikük se tud semmi vidámat mondani.

-------

BGD: Mindenesetre az kikristályosodott a félév során, hogy a nőket semmi sem érdekli jobban, mint hogy miről beszélgethetnek a ffiak egymás között, amikor nincsenek ott  a nők...  Mint kiderült, ezt se a nők, se a ffiak nem tudják.... (vagy utóbbiak nem mondják meg).

Az is kiderült, hogy a nőknek gőzük nincs, h hogyan fejezi ki egy ffi, ha szeret egy nőt, hogy mit csinálnak olyankor.... Mindenesetre amikor a ffiak megválaszolták ezt a kérdést... a nők meglepődtek, és kiderült, h a nők olyasmi dolgokat várnak a ffiaktól, amiket a barátnőiktől kaphatnának meg nagyobb eséllyel...  hmmmm....

---------------

TRE

Sztereotípiák a férfi és a női kommunikáció különbségeiről, melyekkel mostanában találkoztam

 1. A nők a kommunikáció során affektálnak, megjátsszák magukat. Alakoskodók, a kommunikációt arra használják, hogy felszínes kedveskedésükkel hassanak másokra, és így elérjék a céljukat.
  Ezzel szemben a férfiak egyenesek, amit gondolnak, vagy amit el akarnak érni, azt nyíltan kimondják, és nem használnak trükköket.


 2. A nők könnyebben felülbírálják korábban tett kijelentéseiket, és tartózkodnak a végleges és visszavonhatatlan ígéretektől.
  A férfiak visszavonhatatlannak és örökérvényűnek tekintik, ha valami egyszer akárcsak pillanatnyi haragból is kicsúszott a szájukon, és úgy érzik, hogy ha egyszer korábban tett kijelentésüket visszavonják, vagy nem aszerint cselekszenek, hiteltelenné válnak.
------------

SzT

A sztereotípiák kialakulásában nagy szerepet játszik, hogy megspórol egy csomó energiát a használatuk. Képzeljük el, mennyire elfáradnánk ha minden szitut és viselkedést végig gondolnánk és nem egy rövid mondattal intéznénk el. Erről azt hiszem órán is beszéltünk. Másrészről pedig megnyugtató is tud lenni, hogy csak annyit kell mondanunk: ?Férfiak!? vagy ?Tipikus pasi?. Ez az általánosítás, megmentő, mert ha mindenki ilyen nem lehet olyan nagy baj, nem csak velem tették ezt, nem csak nekem fáj, tehát nem vagyok egyedül. Meg magamon azt is megfigyeltem, hogy ha valami pozitív történik nem általánosítok, akkor csak az a fiú olyan kedves és figyelmes és persze csak velem. De a negatív eseményeknél mindig kicsúszik valami olyan , h ?a pasik hülyék??. Aranyos emberi tulajdonság , hogy balzsamozgatjuk saját lelkünket.

Az ilyen dolgok nagy része megmagyarázható a szociálpszichológia által tárgyalt 5 társas alapmotívummal: valahova tartozás, megértés, kontroll, énfelnagyítás, bizalom. De ezekben az a szép, hogy hiába tudod, hogy mi valaminek a motivációja, vagy hogy mindenki azért viselkedik  valahogy , hogy pl. saját belső egyensúlyát fenntartsa , vagy érezze, hogy mennyire kompetens, a való életben úgysem nyugtat meg.

------------------
KN

Miért jó a férfiaknak?


? Ha a tévécsatornákat váltogatod, nem kell megállnod minden sírós jelenetnél.
? Elhagyhatod a szállodát úgy, hogy nem veted be az ágyat magad után.
? Ha valaki kritizálja a munkádat, nem kell kétségbe esned, hogy most mindenki utál.
? A legkisebb figyelmességért is elismerést kaphatsz.
? Sosem kell WC-t pucolnod.
? Attól, hogy valaki elfelejt téged meghívni valahová, még lehet a barátod.
? Egyik munkatársad kellemetlenkedése sem tud sírásra bírni.

Miért jó a n?knek?


? Ha valakivel szexuális kapcsolatod volt, és nem hívod fel másnap, nem te vagy a gonosz.
? Bármilyen csatát könnyuszerrel megnyerhetsz egy sírással.
? Vannak idoszakok, amikor a csokoládé megold MINDEN problémát.
? Elsőként menekülhetsz el a Titanicról.
? A férfi fonököt megrémítheted mindenféle titokzatos n?gyógyászati szakszavakkal.

Miért képtelen a férfi figyelni?

- Mert hisz a teljesítményben. Egy férfi állandóan azt szeretné mutogatni, hogy mire képes. Viszont egyszerűen ülni és a másikra figyelni - ez a számára nem jelenlétet, hanem passzivitást jelent.

- Mert fél a nő uralkodásától. A férfi sokkal gyakrabban tekinti a beszélgetéseket párbajnak, mint egy nő. Úgy gondolja, valakinek nyernie kell a végén. Különösen beszéd közben fél attól, hogy a küzdelemben alul marad. 

- Mert vádlottnak érzi magát. A férfi a felesége, kedvese panaszait rögtön magára veszi. Amikor egy nő munkahelyi vagy gyereknevelési problémáiról beszél, csak eszmecserét szeretne folytatni férjével. Ő azonban eközben kellemetlenül érzi magát - mert úgy tekint önmagára, mintha ő lenne mindenért a felelős.

- Mert fél a kritikától. A nőket érdekli a párkapcsolat továbbfejlődése. A férfiak viszont sokszor csak megőrizni akarják azt, tehát nyugalmat szeretnének. Ha egy nő beszélni szeretne egy férfival, az rögtön arra gyanakszik, hogy kritika és követelések következnek. Vagy még rosszabb: meg kellene változnia.

- Mert mindig a megoldást keresi. A beszélgetések során általában azt állapíthatták meg a szakemberek, hogy odafigyelés helyett a férfi egyszer csak megszakítja a társalgást, és gyorsan valamilyen megoldást javasol. Ennek oka: szeretné a dolgot elintézettnek tekinteni.

- Mert a magánügyek nem érdeklik. A nő gondolkodása mindig személyekkel kapcsolatos, a férfié ezzel szemben inkább gyakorlatias. A lányok már az óvodában a csoport összetartásával és saját céljaik elérésével törődnek - persze úgy, hogy közben tekintettel vannak a többiekre. A fiúk viszont a repülőket bámulják, állandóan kilépnek a sorból, megmásszák a kerítést. Ez az alapvető különbség felnőttkorban még számottevőbb: ha személyes témák kerülnek szóba, a férfi érdeklődése a legtöbbször nagyon lecsökken.

--------------------------

BK

CSALÁDI KÉPEK A FÉRFI ASZTALÁN
Ő minden bizonnyal egy stabil, megbízható ember.
CSALÁDI KÉPEK A NŐ ASZTALÁN
Valószín?leg a karrierje elé helyezi a családot.
RENDETLENSÉG A FÉRFI ASZTALÁN
Nyilvánvalóan egy keményen dolgozó, elfoglalt ember.
RENDETLENSÉG A NŐ ASZTALÁN
Nyilvánvalóan egy szervezetlen, szétszórt személy.
A FÉRFI BESZÉLGET A MUNKATÁRSAIVAL
Valószín?leg az utolsó üzletét vitatja meg.
A NŐ BESZÉLGET A MUNKATÁRSAIVAL
Valószín?leg pletykázik.
A FÉRFI NINCS AZ IRODÁBAN
Találkozója van az ügyféllel.
A NŐ NINCS AZ IRODÁBAN
Valószín?leg vásárolni ment.
A FÉRFI EBÉDEL A FŐNÖKÉVEL
A karrierjét egyengeti.
A NŐ EBÉDEL A FŐNÖKÉVEL
Valószín?leg viszonyuk van.

A FÉRFIT KRITIZÁLTA A FŐNÖKE
Javulni fog a teljesítménye.
A NŐT KRITIZÁLTA A FŐNÖKE
Le fogja törni a dolog.

A FÉRFI INKORREKT AJÁNLATOT KAPOTT
Mérges volt miatta.
A NŐ INKORREKT AJÁNLATOT KAPOTT
Zokogott.
A FÉRFI HÁZASODIK
Stabilabb dolgozó lesz belőle.
A NŐ FÉRJHEZ MEGY
Terhes lesz, és kilép.
A FÉRFI GYERMEKET VÁR
Szüksége lesz a felemelkedésre.
AZ ÜZLETEASSZONY GYERMEKET VÁR
A cégnek költséget jelent az anyasági segély.
A FÉRFI ÜZLETI ÚTRA MEGY
Jót tesz a karrierjének.
A NŐ ÜZLETI ÚTRA MEGY
Mit szól a férje?
A FÉRFI KILÉP EGY JOBB MUNKAAJÁNLATÉRT
Tudja, hogyan lehet felismerni a jó alkalmakat.
A NŐ KILÉP EGY JOBB MUNKAAJÁNLATÉRT
A Nő nem megbízható.

------------------------------

KN

A férfiak azért beszélnek, mert fontos közlendőjük van. De náluk a fontosság határa máshol húzódik, kétségtelen, hogy a nők többször (és többet) beszélnek érzelmekről, mint a férfiak. De a nőknek fontos a megerősítés, amit leginkább verbálisan érhetnek el. Persze számítanak a tettek (inkább sok apró, míg a férfiaknál ez az arány a kevés nagy), de korántsem elegendőek.

Ha a beszélgetésben megcserélnénk a szövegeket, furcsa lenne. (Férfiatlan férfi, érzelemmentes nő) Igenis vannak sztereotípiák a beszédstílusra.

Habár a nők manipulatívabbnak tűnnek, azért a férfiaknak is megvannak a taktikáik (hogy csak azt a példát említsem, amelyikben eljátsszák, hogy nekik kisebb igényeik vannak, akit zavar, az csinálja meg magának), de azért tényleg a nők csűrik-csavarják a mondanivalót, a férfiak egyenesebbek, vagy inkább nem szólnak semmit. A nők kijelentéseiben több a visszakérdezés (ugye?), ami a férfiak szemében a döntésképtelenséget, gyengeséget jelentheti, a nőknél viszont egyfajta kooperációra való felhívás, hozzuk meg együtt a döntést, alkossuk meg együtt a véleményt. Ezen kívül a kéréseiket is gyakran kérdésként fogalmazzák meg. Ez zavarhatja a férfit, főleg ha indirekt módon kér a nő, de az eredeti szándék valójában a kérés élének, a követelőzés látszatának a tompítása. Mintegy lebegteti a lehetőséget, hogy a férfi igenis mondhat nemet, ha akar (csak azt próbálja meg!).

A legnagyobb gond a két nem között, hogy legtöbbször azt hiszik, a másik ugyanarra vágyik, amire ők maguk és ezt is próbálják meg nyújtani. De ebben vannak különbségek.

Vajon játssza-e a nő a ?gyenge nőt? vagy ne kérjen segítséget soha a férfitól olyan dolgokban, amiket maga is el tud végezni? Ez egyénfüggő. Vannak férfiak, akik szeretik érezni, hogy ők a ház urai (a jó értelemben?bár rosszban is van) és hogy ők segítenek a nőn. Mások viszont az olyan nőket kedvelik, akik jól elboldogulnak az életben, amolyan amazontípusok.

A nők inkább érzelmileg gyakorolnak nyomást, ha el akarnak érni valamit, a férfiak pedig racionális indoklásokkal. Ez legtöbbször tényleg így van, de ez már eleve a beszélgetések nemi különbségeiből is adódik. De nem kizárólagos! A férfiak olyanok mint a gyerekek, és igenis szeretik, ha kicsit meg vannak vesztegetve. Erre a legjobb (bevált) mód a kamatos kamat. Azaz, hogy ha én most megkapom/megtehetem/stb. ezt, akkor legközelebb majd te kapsz/tehetsz/stb. meg 1(-2-4-5) valamit.

------------------


CC-GNU GPL
This software is licensed under the CC-GNU GPL.