CMS Demosite

1. Módosult tudatállapotok

            Kémiai szerek által kiváltott addikciók

            Viselkedési addikciók

            Egyebek

2. A lelki egészség és az okkultizmus, babonák

3. A lelki egészség fizikai alapjai

4. Az ember valódi természete

 

 

1. Módosult tudatállapotok

 

Lenti gyűjteményekből láthatjuk, hogy itt az óföldön igen gyakori jelenség a módosult tudatállapot, hiszen azt számtalan szer, cselekedet kiváltja. A gyűjtemények azokat a kémiai szereket és cselekvéseket tartalmazzák, amik módosítják az idegrendszer működését, és amik megváltoztatják a tudatállapotot.

 

 

Kémiai szerek által kiváltott addikciók

 

- A laikusok által drognak hívott drogok: az illegális drogok. Működésük és hatásmechanizmusuk alapján az alábbiakat is DROG-nak hívja a szakma, mivel idegrendszeri és tudatmódosítást okozó kémiai szerek:

Alkohol,

Szipu (csavarlazítók, ragasztók, higítók, oldószerek, hallucinogén gázok stb.),

Tudatmódosító növények (csattanómaszlag, nadragulya, hallucinogén gombák, kaktuszok stb.),

Koffein és hasonló vegyületek (tein, teofilin, teobromin stb.): kávé, energiaital, kóla, fogyasztó- és emésztést "segítő" szerek, üdítők, kakaó (csoki), fekete és zöld tea, iceteák. (Ilyen vegyületek nagyon sok gyógyszerben is vannak, pl. az asztmaelleni szerekben is.)

A koffein az egyik legpszichoaktívabb drog, amely közvetlenül a központi idegrendszerre hat, elsősorban az agykérget izgatja. A stresszes és szorongásra hajlamos emberek különösen érzékenyek a koffeinre! Náluk egészen kis mennyiségű koffein is elősegíti az idegesség, az ingerlékenység, a depresszió, a fejfájás és az álmatlanság tüneteit. Koffein hatására nő a szervezet adrenalinszintje is, ami növeli a stresszállapotot. A kávé rabolja a B-vitamint, és ezáltal gátolja az idegrendszer működését. A koffein okozza az illegális drogok közül az alkohol után a legtöbb problémát azáltal, hogy könnyen ingerelhetővé, türelmetlenné tesz, illetve csökkenti az alvásidőt, növeli a napok túlzsúfoltságát a felpörgetés által.

Nikotin.

Gyógynövények, fűszerek.

A gyógynövények és fűszerek között vannak enyhe és erős hatású drogok, de mindegyik drog, azaz mind módosítja valamennyire az idegrendszer működést (éppezért DROG a besorolásuk, csakúgy mint minden gyógyszernek). Sok gyakran fogyasztott gyógynövény, fűszer az erős drog kategóriába tartozik (citromfű, orbáncfű, menták, szerecsendió, csili, paprika, fekte-fehér bors, körri, gyömbér stb.). (A paprikák élő ételként sokkal kisebb töménységűek, mint szárítva/víztelenítve, darálva, ezáltal sokszorozódik a hatóanyag.) Az enyhe drogok az egész testre kihatnak, az erős drogok célzottabban egy szervre, de ezáltal megint a teljes testre. Az erős drogoknak ún. mellékhatása is van. De az a mellékhatása minden gyógynövénynek megvan, hogy hat az idegrendszerre közvetlenül vagy közvetetten, akkor is, ha fűszernek használjuk őket. A gyógynövények (és ezek fűszerként) ún. gyógyszerek, drogok, nem ételek! Napi fogyasztásuk, teaként való ivásuk nem javasolt. (Az élő növényekben teremtve ott az íz, a hőkezelteknek önmagukban már nincs ízük, ezért fűszerezik őket.)

Fentieken kívül DROG, tehát idegrendszeri és tudatmódosító sok gyógyszer: minden pszichiátriai szer, altatók, nyugtatók stb., minden allergia elleni szer (orrba, szembe való is!), minden fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító. Sőt a legtöbb (konkrétan minden) gyógyszer, mert ami más szervekre hat, az hat az idegrendszerre is; hiszen ami egy szerv működését stimulálja vagy csökkenti, az az idegrendszer működésére is kihat. A test komplex rendszer.

? Vitaminok, immunerősítők. Jézus az immunrendszert adta védelmünkre. Nem tud dolgozni, ha folyamatosan beleszólunk a munkájába. Nem is tudhat, ha nincs benne gyakorlata, mert semmit nem bízunk rá (oltások is ide tartoznak). Az immunrendszer, az emésztőszervek és az idegrendszer működése át- meg átszövi egymást. Olyan szorosan kapcsolódnak, el sem lehet különíteni a működésüket. Bármi gondolat az agyba kerül vagy bármi a gyomorba, az kihat a tudatállapotunkra. És fordítva: hogy mire használjuk az agyunkat, milyen gondolataink vannak, az kihat az immunrendszerünkre stb.

 

 

Viselkedési addikciók

 

- Az ún. viselkedési függőségektől ugyanúgy módosult tudatállapotba kerülünk, mint a kémia szerektől, ugyanúgy megjelenik a hiány -- vágy -- kielégülés tudati hullámzása, akkor is, ha ezt nem tudatosítjuk, nem vesszük észre.

 

Ezek:

?         játékszenvedély (játékgép, kaszinó, kártya, lóverseny, fogadás, lottó, számítógépes játékok)

?         munkamánia, hatalom, stresszfüggés

?         testedzés-függőség, testformálás-mánia, szoláriummánia, szépészeti műtétek, kozmetikai beavatkozások, futásmánia, élsport, versenyek

?         kényszeres vásárlás, kényszeres gyűjtés

?         tisztaság- és háztartásmánia (takarítás, főzés, pakolás, rendszerezés stb.)

?         pirománia (kényszeres gyújtogatás)

?         kényszeres hajtépegetés, körömrágás, vakarózás, hajcsavarás, lábrázás, rágózásmánia stb.

?         testi önkárosítás, falcolás (érvágás)

?         anorexia, bulimia, hányás; kényszeres evés (bármi/édesség), fogyókúramánia, bio-kaja-mánia, túl sok foglalkozás a mit eszek, és ezt hogyan készítem el, és hol vásárolom kérdésével; böjtmánia

?         adrenalinfüggőség: extrém sportok, lopás, rablás (kriminológiai esetek), kleptománia (kényszeres lopás), kényszeres hazudozás

?         számítógép-, internet-, cset-, ímélfüggőség, szerepjátékok

?         szex-, szerelemfüggés

?         álmodozás jövendő jón vagy rágódás régi rosszon

?         társfüggőség

?         tévé-, film-, regény-, versmánia; bulvármánia, pletykamánia, kényszeres humorizálás

?         kényszeres segítés (ÉN oldok meg mindent, ÉNnélkülem elveszne; mások életében való élés, mások érzelmeinek megélése ? ugyanez regény- és sorozatmániánál)

?         feddésmánia, morgás- és elégedetlenségi mánia, aggódás, félelem, szorongás, rosszkedv mint alapállapot, féltékenység

?         kényszeres eltervezés, mi hogyan lesz pontosan, mikor mit teszek, mikor mit mondok

?         intellektuális gondolkodási mánia (saját élettől független témák), grafománia

?         gondolkozási függőség: egy központi probléma vagy hobbi körüli pörgés

?         kényszeres vallásosság

(A felsorolás messze nem teljes.)

 

Ezen viselkedési függőségek és fentebbi kémiai függőségek társadalmi elfogadottságára az a jellemző, hogy némelyeket támogat a közösség, másokat megtűr, és vannak amiket tilt (nem tűr meg). Néhány példa: Magát az alkoholfogyasztást támogatja a társadalom (igen sok eseményen ?kell? koccintani). Viszont az alkoholizmust nem tűri. Kimondottan pozitívan ítéli meg, ha valaki munkafüggő, tisztaságmániás vagy szépirodalom-függő vagy intellektuális gondolkodásmániája van. Ha tévéfüggő azt nem ítéli meg pozitívan. A koffeint támogatja, az ún. illegális drogokat nem. Stb.

 

 

Egyebek

 

- A túl sok, túl elnyújtott, túl gyakori, túl késői evés, következmény: rohadás a gyomorban (alkohol keletkezése). Túl késői evés utáni egész nap (ez 16, 17, 18 óra utáni evést jelent, egyéni). Túl sok evés utáni egész nap. Túl olajos evés utáni egész nap. (Az élő/nyers ételek nem rohadnak órákig a gyomorban, minden más igen.)

Fehér cukor alkoholos erjedése.

Nem számít emésztési szünetnek, ha közben nem csak vizet iszunk, teák (az üres is), levek, limonádék újraindítják az emésztést.

Túl kevés (napi 2-3 l-nél kevesebb) víz fogyasztása megterheli az idegrendszert (is)! A só vizet von el, koffein, alkohol, egyéb mérgek (tartósítók, ízfokozók, állományjavítók stb.) is.

Az étrend segítségével az ember stressztűrő képessége változik. Vannak olyan ételek, amelyek már önmagukban stresszt okoznak. Ugyanazokat a folyamatokat indítják be a szervezetben, mint amelyek csak külső stressz esetén jelentkeznének. Ilyenek ételek: a fehér cukor, a kávé, a csokoládé, a kakaó, a fekete tea, az alkohol, a zsíros ételek stb. A fehér cukor, adrenalin felszabadulásához vezet, ami súlyosbítja a stresszreakciót, amit a természetes szénhidrátok nem indítanak be. A cukor emésztéséhez B-vitaminra van szükség. A magas szénhidráttartalmú (természetes) ételekben megfelelő mennyiségű B-vitamin társul a cukrokhoz. A finomított cukor mellől hiányzik a B-vitamin, ezért hiány alakul ki. A B vitaminhiány következményei: az idegesség, a szorongás, a nyugtalanság és az ingerlékenység. A zsírok ellopják a stressz idején annyira szükséges energiát, így az ember elveszítheti lendületét, és hangulata nyomottá válhat. Veszélyes a koffein- és egyéb xantinbevitel (teobromin, tein, teofilin) is, amelyek a kávéban, a kakaóban, a csokoládéban, a fekete teában és a szénsavas italokban fordulnak elő. A magas tirozintartalmú ételek növelik az adrenalinszintet, ami viszont csökkenti az immunrendszer aktivitását. Ilyen ételek: az érett és lágy sajtok, a vörösbor, a joghurt, a tejföl, az érlelt és füstölt húskészítmények és az élesztős ételek. Az alkohol kémiai stresszt okoz a szervezetben. Növeli a mellékvese által termelt hormonmennyiséget, elrabolja a szervezettől a B-vitaminokat (főleg a B1, B2, B6-, B12- vitaminokat), amelyekre szükség van a stressz kezeléséhez.

- Tévé, filmek, regények, zenék (sok ún. klasszikus is). Egyéni, de egy film/regény után órákig nincs nyugalmi állapotunk, ha sok érzelem van egy filmben/regényben, illetve ha hajlamosak vagyunk átélni filmeket, regényeket. A túl sok szakirodalom olvasása szintén megterhelő, elvon a saját gondolkodási mechanizmusoktól.

Fontos, hogy milyen ingereket engedünk be az agyunkba (filmek, olvasmányok stb.), mivel az agy ezekkel mint adatokkal dolgozik gondolkodásunk, döntéseink során. (Pl. a párkapcsolatról való gondolkodásunk alapját a romantikus filmek képezhetik...) A gondolkodásunk függ attól, hogy miket engedünk be feldolgozásra az agyunkba. A kocsinkba nem öntünk akármilyen benzint. Az emberi szervezet sokkal érzékenyebb rendszer, mégis szinte bármit beengedünk az agyunkba és a gyomrunkba.

- Szuggeszció, hipnózis, önszuggeszció, önhipnózis, meditáció, jógás meditáció, transzcendentális meditáció (tm), autogén tréning, tudattágítási (ttp-) tanfolyam, agykonroll alfája, relaxációs tanulási technikák, gyertyára (vagy bármire) hosszas koncentrálás, relaxációs technikák, vizualizációk.A passzivitás állapotába hozott agy éber tudatállapot, amikor nincs teljesen kikapcsolva a tudat, de két alapvető funkciója: az elemző gondolkodás és az akarat blokkolt. Nem tudatos törekvéssel (tudatmódosító kémia szerek és meditációféleségek nélkül) is elérhető az agy tartós passzív állapota: hosszas (vagy sok kameraváltós film) tévénézés, monoton zene hallgatása, egyéb monotonság stb.

- Fantázia- és szerepjátékok (beleélés, önhipnózis), fantáziautazás.

- Ha nincs, vagy alig van elcsendesedés, kívül-belül való csend. Az elcsendesedés minden saját gondolattól, tervtől, érzelemtől való elcsendesedést is jelent.

- Nem kielégítő alvás utáni egész nap. (Kielégítő alvás: ha kipihenten és boldogan, óra nélkül ébredünk.)

- Túlzsúfolt nap alatt és után egész nap vagy napokig.

- Túl sok elméleti munka -- mozgás, fizikai munka, torna (főleg nyújtás) nélkül.

- Napfény hiánya. (Vitaminhiányon keresztül idegrendszeri hatás.)

- A gerinc nem kielégítő állapota, a nyaki szakasz ha nincs a helyén, nem jut elég vér az agyba, fejfájás, fáradékonyság, türelmetlenség (tarkónállás nagyon jó).

A gerinc eredeti terv szerint csak úgy lehet a helyén, ha teljesen vízszintes cipőben járunk, sajnos gyakorlatilag ilyen cipő nem kapható, ha igen, túl keskeny. Ha csak egy centivel is feljebb van a talp sarokrésze mint az ujjak talprésze, akkor a gerinc eredeti tervezett statikája elborul, ez először nyak-, fej- és derékfájdalmakban jelenik meg, türelmetlenség, ingerlékenység stb. (Egy építész sem tolerálná, ha vki azt mondaná: de csak egy centit tegyünk a tornyod egyik lába alá...)

- Testben lévő bármi fájdalom nagyon leterheli az idegrendszert. (Pl. a legtöbb embernek keskeny a cipője, észre sem veszi, de folyamatosan fáj a lába. Cipő szélessége: ha magasan lábujjhegyre állunk zokni nélkül, és megvan az egyensúlyunk, olyan széles cipő kell, mint ami ilyenkor a kisujj és a hüvelykujj távolsága. Ennél keskenyebb cipőben az izmok nagy része nem tud dolgozni, nem kielégítő a járásunk, mintha tornász karjára nyugalmi állapotban műbőr tokot húznánk: egy gyakorlatot sem fog tudni így elvégezni, mert munka közben megnő az izmok mérete. Eredmény: nem lesz kedvünk mozogni. Ha a talp izmai nincsenek kihasználva, túl sok munka kerül a boka és a térd izmaira, szalagjaira, fájni fognak, elfáradnak.)

- Túl sok inger, túl sok gondolat, ember, tárgy, utazás stb.

- Dühöngés, morgás, agresszió, önzés, stressz (következmény: tudatbeszűkülés).

(A felsorolás messze nem teljes.)

 

 

2. A lelki egészség és az okkultizmus, babonák

 

Az okkultizmus és a babonák mögött a jövő megismerésének vágya áll, az ember szeretné ismerni a jövőt, és azokat más emberektől, tárgyaktól megtudni, történésekből kiolvasni. A jövő azonban az ember számára megtudhatatlan. Isten a védelmünkben döntött így. De az ember mégis nagyon sok mindent tesz azért, hogy megtudja a jövőt, vagy azért, hogy segítséget, védelmet, erőt kérjen. Így jöttek létre azok az elképzelések, hogy tudnak tárgyak, szellemek, energiák stb. gyógyítani, jósolni vagy védelmet adni. Amikor segítséget kap egy ember, azokat különféle dolgoknak: eseményeknek, embereknek és emberfeletti lényeknek tulajdoníthatja. (Segíteni azonban mindig Isten segít, függetlenül attól, hogy mit gondolunk arról, ki segített nekünk.)

Jézus irányítja az életünket, megóv bennünket, és kivezet bennünket emberi elképzeléseinkből. Csak olyan rossz dolog történhet velünk, amit Ő megenged. Ideiglenesen megengedi, majd megszabadít tőle. Minden rosszat csak azért enged meg, mert Ő valami jóvá formálj azt. Éppen ezért pl. senkinek sem mondható, hogy ne vigye a gyerekét Waldorf-iskolába. Azért nem, mert ha Isten megenged valamit, okkal enged meg, azért, mert valami jó származik belőle. HA Isten nem akarja, hogy valaki Waldorf-iskolába vigye a gyerekét, akkor egyszerűen eléri, hogy ne oda vigye, hanem máshova. Úgy alakítja az eseményeket és a késztetéseinket ? mert Ő Mindenható. Ha pedig megengedi, akkor azért engedi meg, mert valami jó származik belőle. Isten biztat minket arra, hogy ne emberi értelmünkben bízzunk, hanem az Ő vezetésében:

"Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál! Minden te útaidban megismered őt; akkor ő igazgatja a te útaidat." (Péld 3:5-6)

 

Néhány babonisztikus hit:

?         a jövő vagy a múlt kutatása: jósok, látnokok, gondolatolvasók, kártyavetés, tarot, tenyérjóslás, kávézacc, álomfejtés, pénzfeldobás, szerencsesüti stb.

?         spiritizmus: halottidézés, asztaltáncoltatás, egyéb megidézés, szellemtudomány, angyalkommunikáció, boszorkányok, táltosok, sámánok

?         horoszkóp, asztrológia, állatövi jegyek, ezek alapján sors- vagy jellemelemzés, grafológia (nem az igazságügyi alkalmazás)

?         ráolvasás, megátkozás, varázsszavak, gyógyító mondókák stb.

?         varázslás, fekete és fehér mágia, Harry Potter-jelenség (korábban Ende:Végtelen történet)

?         sátánizmus, ördögimádás

?         szerencsetárgyak: fekete macska, szerencsemalac, amulett, szerencsekövek, patkó, négylevelű lóhere, kéményseprő

?         szerencsecselekvések: alulról felfele fán lekopogni; nem beszélni valamiről, nehogy bekövetkezzen; nem elszólni az ún. szerencsét; asztal sarkára nem ülni; nem átlépni, körbeseperni vkit; tükör ha eltörik; só ha kiborul stb. ún. szerencsétlenséget okoz; visszamenni a lakásba egy tárgyért stb.

?         ún. szerencse- és szerencsétlen számok, számolni tárgyakat, és összekapcsolni azzal hogy valami bekövetkezik-e vagy sem, valamit valahányszor csinálni

?         holdnaptár, napok megkülönböztetése, bizonyos napokon bizonyos cselekvések támogatottak, mások nem: pl. utazás, hajvágás, esküvő, mosás, sütés stb.

?         okkult gyógyászati és pedagógiai módszerek: kineziológia, íriszdiagnosztika, távgyógyítás, levélben vagy telefonon, mágnesen terápia, homeopátia, akupunktúra, ingázás, varázsvesszőzés, spirituális választerápia

?         New Age, emberi önmegváltás, misztériumvallás, titkos segítők, szellemi lények

?         Waldorf-pedagógia mögöttes világképe: antropozófia, szellemtudomány, Rudolf Steiner, euritmia, reinkarnáció, karma, önmegváltás, érzékfeletti szellemi megismerés

?         emberi megváltás, közös meditáció, energia, összpontosítjuk a gondolatunk erejét (és ezáltal megváltoztatunk valamit)

?         tükrök és csillagok a lakásban, feng shui

?         energiák áramlása, energiagyógyítás, reiki, egyetemes energia, szívcsakra mint központ.

(A felsorolás messze nem teljes.) (Emberi megváltáson, önmegváltáson azt értem, amikor valaki abban hisz, hogy az ember meg tudja magát gyógyítani, meg tud szabadulni függőségeitől, megkötözöttségeitől, meg tud javulni, változni. Ez a hit gyakorlatilag a föld összes vallását átszövi.)

 

Hatásuk lehet: ingerlékenység, búskomorság, reménytelenség, szétszórtság, üldözési mánia, egyre furcsább dolgok iránti fogékonyság, kényszergondolatok, félelmek, szorongások, depresszió, öngyilkossági késztetések, fóbiák jelentkezése, hallucinációk, dührohamok, agresszivitás, nem valós ok-okozati viszonyok megszokása a gondolkodásunkban stb.

 

Ha transzcendens lényekkel kezdünk beszélgetni, érdemes tudni, kik azok! Hiszen az emberek hitelessége is fontos a számukra a döntéseink meghozatalában. A zsidó-keresztény világkép szerint nem csak Istennel és az angyalaival, hanem a bukott angyalokkal (démonokkal) is tudunk kommunikálni. (Utóbbiak csak rosszat tudnak tenni, és rosszra késztetnek mindenkit.) Az okkult jelenségekről annyit tudni kell, hogy valóban érintkezésbe léphetünk transzcendens lényekkel általuk, csak ez a kapcsolatfelvétel semmilyen pozitív hatással nem lesz ránk, akkor sem, ha rövidebb távon tapasztalunk pozitív változásokat, gyógyulásokat pl.

 

Ugyanakkor Isten (és Jézus) mindenható, azaz bármi rosszból képes jót kihozni a számunkra, fent felsorolt tevékenységekből is. Isten mindenkinél erősebb, ezért nincs félnivalónk. Irányítja az életünket.

 

(Az érdekesség az, hogy az I. fejezetben írtak alapján az egészségügy és a tudományok ugyanolyan babonisztikus elképzelésekkel dolgoznak, mint fent felsorolt babonák. Hiszen minden babonának tartható, amikor valamiről azt hisszük, hogy hatékony és működik, de valójában a háttérben Isten irányít, gyógyít, vezet.)

 

(3Móz 19:26, 26:31, 5Móz 18:9-14, Ésa 47:13-14, Csel 13:10)

 

 

3. A lelki egészség fizikai alapjai

 

Az emberi szervezet egy rendkívül összetett és precíziós biokémiai gyár. Minden szerv működése összefügg, és fizikális alapokon nyugszik: Alszom-e eleget, kipihenten, boldogan ébredek-e? Van-e rendszeresség a napirendemben, az étkezések időpontjában? Milyenek az ételeim? Iszom-e elegendő vizet? Fogyasztok-e tudatmódosító és az idegrendszer működését befolyásoló szereket? Vagyok-e eleget a természetben? Mozgok-e eleget? Rengeteg fizikális hatás befolyásolja a szervezetünket. Az idegrendszer pihenni, regenerálódni alvás és elcsendesedés által tud.

Az elcsendesedés nemcsak az összes külső, hanem az összes belső zajtól való csendességet is jelenti. A belső zaj önmagunk felzaklatása. Jézus békességet adott a számunkra (Jn 14:27). A gondolkodásunk által azonban bármikor fel tudjuk zaklatni önmagunkat. Negatív gondolatainktól szomorúak leszünk; irigy vagy mást megítélő gondolatainktól mérgesek; kedves gondolatoktól örömteliek leszünk.

"Az ő útai gyönyörűséges útak, és minden ösvényei: békesség." (Péld 3:17)

"Kerüld a rosszat és cselekedjél jót; keresd a békességet és kövesd azt!" (Zsolt 34:15)

"Én megnyugosztlak titeket." (Mt 11:28b)

Jézus az újjáteremtésünkkor szabadít meg az egónktól teljesen, addig részleges és ideiglenes szabadításokat végez. Mitől szabadít meg bennünket? Önmagunktól.

"Én, én vagyok az Úr, és rajtam kivül nincsen szabadító!" (Ésa 43:11)

Mit jelent, hogy csak Ő a szabadító? Mindnyájan függők vagyunk, kémiai (alkohol, édesség, koffein) és viselkedési (tévé-, olvasás-, internet-, munkafüggés, játékszenvedély) függőségeink vannak; a türelmetlenség is függőség, hiszen megkötözöttség. Minden rossz tulajdonságunktól, szokásunktól, sérülésünktől csak Jézus tud szabadítani. Például az alkoholizálást is mindenki csak akkor bírja abbahagyni, amikor Jézus megszabadítja ettől a megkötözöttségétől. Sem korábban, sem később.4. Az ember valódi természete

 

Pál apostol mindenkinél jobban fogalmazza meg, hogy mi a mi valódi problémánk:

"Mert tudjuk, hogy a törvény lelki; de én testi vagyok, a bűn alá rekesztve. Mert amit cselekszem, nem ismerem: mert nem azt mívelem, amit akarok, hanem amit gyűlölök, azt cselekszem. Mert tudom, hogy nem lakik énbennem, azaz a testemben jó; mert az akarás megvan bennem, de a jó véghezvitelét nem találom. Mert nem a jót cselekszem, melyet akarok; hanem a gonoszt cselekszem, melyet nem akarok. Megtalálom azért magamban, ki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a bűn megvan bennem. Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint; De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban." (Rm 7:14-23)

Nem azt tesszük, amit szeretnénk tenni -- mert nem bírjuk. Szeretnénk kedvesek lenni, türelmesek, figyelmesek -- és többnyire vagy sokszor nem sikerül. Pál itt nagyon nagy önismeretről tesz tanúbizonyságot. Nagyon reálisan látta önmagát, és magát az emberi természetet.

Nem vagyunk jók. Ez tény, és nem probléma, hiszen Isten ismer minket, tud arról, hogy nem bírunk jók lenni. A Biblia nagyon sok helyen beszél erről:

"Mert nincsen ember, aki ne vétkeznék." (1Kir 8:46a)

"Mert nincs egy igaz ember is a földön, aki jót cselekednék és nem vétkeznék." (Préd 7:20)

"Mindnyájan elhajlottak; egyetemben elromlottak, nincs, aki jót cselekedjék, nincsen csak egy sem." (Zsolt 14:3)

"Senki sem jó, csak egy, az Isten." (Mk 10:18)

"... Az ember ... szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz." (1Móz 6:5)

"Az ember szívének gondolata gonosz az ő ifjúságától fogva." (1Móz 8:21) [gonoszság = önzés = énközpontú gondolkodás]

Tudnunk kell, hogy mi nem vagyunk jók, és azt is, hogy a másik ember sem az. Amikor sikerül azt a jót tennünk, amit szeretnénk, úgy viselkednünk, amilyennek látni szeretnénk önmagunkat -- akkor az mindig ajándék, Isten ajándéka:

"Ne tévelyegjetek szeretett atyámfiai! Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá." (Jak 1:16-17)

Szeretnénk jónak tűnni a másik ember szemében, ezért nehezen ismerjük be, hogy nem vagyunk jók. Sokszor tudunk jónak tűnni, és jónak látni más embereket, de ez csak a felszín, a látható tettek világa; a szíve azonban mindenkinek önző, énközpontú:

"Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn mibennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen mibennünk." (1Jn 1:8)

"Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?" (Jer 17:9)

"Amik pedig a szájból jőnek ki, a szívből származnak, és azok fertőztetik meg az embert. Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanubizonyságok, káromlások." (Mt 15:18-19)

Gyakran előfordul hogy önmagunkat jobbnak véljük, és úgy gondoljuk, a másik a rossz. Konfliktushelyzetben mindig azt éljük meg először, hogy az a másik hibájából alakult ki; a másik ember bánt minket, rosszat tett nekünk, és mi vagyunk az áldozatok. Az ember önző természete, azaz a mi önző természetünk miatt mintha egy szemüveg lenne rajtunk, ami torzítja a valóságot. Ezzel a szemüveggel, ami szinte folyamatosan rajtunk van, önmagunkat mindig kevésbé látjuk hibásnak, sőt, sokszor egyáltalán nem látjuk annak -- míg a másik felet hibásabbnak látjuk, mint amilyen:

"Annakokáért menthetetlen vagy óh ember, bárki légy, aki ítélsz: mert amiben mást megítélsz, önmagadat kárhoztatod; mivel ugyanazokat míveled te, aki ítélsz." (Rm 2:1)

Holott minden ember egyformán önző. Nincs különbség. Az, hogy ezt a tényt többnyire képtelenek vagyunk érzékelni, éppen az önzés nevű betegségünk következménye. Az önzés, az énközpontú gondolkodás és látás -- betegség. Ettől a betegségtől jelenleg mindenki szenved a földön. Mivel ez a betegség mindenkit ural, mindenkit megkötöz, ezért nagyon fontos tudatosítanunk, hogy ha valaki hibázik, azt nem szándékosan teszi. Éppen úgy nem szándékosan, ahogy mi sem szándékosan hibázunk -- hanem éppen ott és akkor nem tudtunk jobbak lenni. Akkor sem tudtunk, ha szándékunkban állt. Ezt a tapasztalatot olvastuk fentebb Páltól is. (Senki sem direkt rossz!)

Sokat segít a mindennapi konfliktusainkban, ha tudjuk, hogy amikor valaki nem tud az elvárhatónak megfelelően viselkedni, akkor ez a betegsége következménye, és nem az akarata, szándéka következménye. Ez mindig minden élethelyzetre igaz. Azonban éppen az énközpontú látásunk miatt ezt a tényt nagyon nehéz belátnunk, elismernünk. Gyermekekkel, állatokkal szemben képesek vagyunk indulatmentesek maradni, amikor rosszat cselekednek. Éppen azért vagyunk erre képesek, mert úgy ítéljük meg, hogy nem szándékosan cselekedték a rosszat. Csakhogy a felnőttek sem szándékosan cselekszik a rosszat, hanem csak abban az állapotban vannak, amiben Pál is volt, és amelyben mindnyájan vagyunk jelenleg. Ha ezt tudjuk, kevesebb indulatunk támadhat konfliktushelyzetben. És még azt is képesek vagyunk megélni, hogy harag helyett segítséget nyújtunk a rossztevőnek, hisz aki éppen rosszat tesz, az nincs jó állapotban, ezért segítségre van szüksége, szeretetre. A rossz állapotban lévő ember csak ritkán tud szeretetet kapni a körötte élőktől, hiszen éppen a rossz állapota miatt nem bírja magát szerethetővé tenni.

Ha valaki bánt bennünket, érdemes tudnunk, hogy a bántó jobban szenved abban a szituációban, amit létre hozott. Mi azt éljük meg, hogy csak mi szenvedünk, mi, akiket megbántottak. De valójában aki indulatos volt velünk, az jobban szenved attól az indulattól, ami benne keletkezett. (Tapasztalhatjuk mindezt akkor, ha fordított a helyzet, azaz amikor mi bántunk valakit. Nagyon tud fájni, ha megbántunk valakit.)

Önmagunkat azért is mentjük fel könnyebben, mert ismerjük cselekedetünk körülményeit, így tudhatjuk, hogy nem szándékosan vétkeztünk. A másik ember körülményeit, fizikai és lelki állapotát, sérüléseit azonban nem ismerjük, így nem is mentjük fel hibája alól.

Minél mélyebben megismerjük önmagunk önző lény mivoltát, annál jobban megtapasztalhatjuk, hogy nem szándékosan teszünk rosszat -- és így azt is tudhatjuk, hogy a másik ember éppen olyan, mint mi, azaz ő sem szándékosan vétkezik. Mindenkinek akkor van a legnagyobb szeretetre szüksége, amikor a legnagyobb szeretetlenséget tapasztaljuk tőle.

Nem tudunk meggyógyulni önmaguktól, minden betegségből csak Isten tud gyógyítani. Az Ő gyógyítása elfogadáson és szereteten keresztül nyilvánul meg; szeret, azaz elfogad minket és a tetteinket:

"Ki mondhatná azt: megtisztítottam szívemet, tiszta vagyok az én bűnömtől?" (Péld 20:9)

"Tekintsd meg az Istennek cselekedetit; mert kicsoda teheti egyenessé, amit ő görbévé tett? A jó szerencsének idején élj a jóval; a gonosz szerencsének idején pedig jusson eszedbe, hogy ezt is, épen úgy, mint azt, Isten szerzette, avégre, hogy az ember semmit abból eszébe ne vegyen, ami reá következik." (Préd 7:13?14)

"Elváltoztathatja-e bőrét a szerecsen, és a párduc az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek-e jót, akik megszoktátok a gonoszt?" (Jer 13:23)

Sokszor van elvárásunk a másik ember felé, kéréseink, tanácsaink -- azért, mert jót szeretnénk neki. Csakhogy hiába van elvárásunk, hiába kérjük, hogy változzon meg valaki -- nem bírja teljesíteni, nem tud leszokni rossz szokásairól. Csak akkor, ha Isten meggyógyítja vagy gyógyítgatja, azaz megváltoztatja. Az elvárás az elfogadás, azaz a szeretet ellentéte. Senki nem lesz általa jobbá, pusztán indulatokat szül.

Az önzés, a vétkesség ugyanolyan betegség, mint vaknak vagy bénának lenni. Jézus nem azt mondta a betegeknek, hogy: "menjetek haza és gyógyítsátok meg magatokat, változzatok meg!" Hanem meggyógyítja őket. Úgy tűnhet, mintha a vérfolyásos asszonynak azt mondta volna: gyógyuljon meg önmagától, de addigra valójában már meggyógyította őt (Mk 5:29): "Ő pedig monda néki: Leányom, a te hited megtartott téged. Eredj el békével, és gyógyulj meg a te bajodból." (Mk 5:34) A parázna asszony is csak azért nem vétkezett később, mert Jézus meggyógyította ebből a betegségéből: "Az pedig monda: Senki, Uram! Jézus pedig monda néki: Én sem kárhoztatlak: eredj el és többé ne vétkezzél!" (Jn 8:11)

Nehéz elfogadnunk, hogy senki (sem mi, sem más) nem bír önmagánál jobban viselkedni. Sok önmegfigyeléssel azonban megtapasztalhatjuk, hogy tényleg nem az igyekezetünkön múlik a tisztaságunk, hanem mennyei ajándékokon:

"Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást [késztetést], mind a munkálást [véghezvitelt] jó kedvéből." (Fil 2:13) [Hiszen Isten működik tibennetek; az akarást is és a véghezvitelt is ő munkálja jó kedvéből.]

Miért engedi meg Isten, hogy rosszak legyünk? Isten csak olyan élethelyzeteket enged meg az életünkben, amik által faraghatja az egónkat -- és mások egóját! Amikor megengedi, hogy szeretetlenek legyünk, akkor éppen ezért teszi -- éppen a másik embert tanítja alázatra, szeretetre, elfogadásra! Krisztus azért jött el utánunk a földre, hogy megélhessük, hogy milyen fontosak vagyunk a számára, és hogy Ő az, aki utánunk jön, és hazavisz. Ő elveszi a bűntudatunkat, a rossz lelkiismeretünket is (Zsid 9:9, 14; 10:2, 22) azáltal, hogy megtanít bennünket arra, hogy mindent Ő irányít, így semmi sem véletlen a mindennapjainkban. Mindennek értelme, célja van. Isten minden nap folyamatosan gyógyít bennünket, szabadít az önzés betegségéből. Hol apró szabadításokat végez: egy-egy negatív, irigy gondolattól szabadít meg bennünket, hol nagyobb gyógyítások részesei lehetünk. Végül teljesen meggyógyít bennünket, és új földet ad számunkra, új életet, örök életet:

"Én, én vagyok az Úr, és rajtam kivül nincsen szabadító! ... Én, én vagyok, aki eltörlöm álnokságaidat enmagamért, és bűneidről nem emlékezem meg!" (Ésa 43:11, 25)

"És szívet adok nékik, hogy megismerjenek engemet, hogy én vagyok az Úr, és ők én népemmé lesznek, én pedig Istenökké leszek, mert teljes szívökből megtérnek hozzám." (Jer 24:7)

"És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet. És az én Lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolatimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek." (Ezék 36:26-27)

"Mert amiképen Ádámban mindnyájan meghalnak, azonképen a Krisztusban is mindnyájan megeleveníttetnek." (1Kor 15:22)

Addig azonban jó tudnunk, hogy nem bírunk indulatmentesek lenni. Nem tudjuk a jó tanácsokat követni. És mások sem tudják. Csupán akkor, amikor éppen mennyei ajándék részesei vagyunk, és Isten szelídséget, kedvességet ad számunkra.

 


CC-GNU GPL
This software is licensed under the CC-GNU GPL.